De ce să vizitezi Veliko Târnovo?

Cine s-ar fi gândit că la 3 ore de București, dar pe cealaltă parte a Dunării, există un oraș rupt parcă din poveștile medievale? Ceea ce se voia a fi un city break liniștit, departe de agitația capitalei, s-a dovedid că a răsturnat total topul orașelor mele preferate. Așa că mă simt îndatorată să vă prezint, așa cum am văzut eu, Veliko Târnovo.

1.Scurtă lecție de economie 💰

Moneda folosită în Bulgaria poartă numele de „leva” (o veți întâlni sub abrevierea „BGN”). Subdiviziunea levei este stotinka, astfel 1BGN=100 stotinki.

Așadar, 1€ valorează aproximativ 2BGN, iar 1BGN echivalează cu 2.4 lei. (octombrie 2018)

2. Distanța

Un prim motiv pentru care Veliko Târnovo ar trebui să fie pe lista ta de orașe care merită vizitate este faptul că se nu se află prea departe. Sunt aproximativ 180 km din București până în Veliko Târnovo. O treime din drum se află pe teritoriul României, iar restul în Bulgaria.

De preferat ar fi să parcurgeți acest drum ziua, pentru că noaptea poate fi destul de obositor, drumurile nefiind iluminate în totalitate.

În fucție de cât timp veți aștepta la vamă, traseul poate fi parcurs în circa 3 ore, maximum 4. La noi, drumul dus a durat cam 4h pentru că am mers destul de relaxat și am stat în vamă vreo 30 de minute, iar la întoarcere am făcut 3 ore și ceva. Cu alte cuvinte, ajungi mai repede în Veliko Târnovo decât în Brașov.

Că tot sunt la acest capitol, nu uitați că la granița dintre cele două țări se percepe o taxă de pod:

 • 13 RON, România – Bulgaria
 • 2 € sau 4 BGN, Bulgaria – România

Notă: Taxa de pod la ieșirea din Bulgaria se plătește doar în euro sau leva. Odată ajunși în Bulgaria, trebuie să achiziționați o vignetă, care costă în jur de 45 RON (este valabilă timp de o săptămână).

3. Cetăți și monumente

Cu o istorie de peste 5000 de ani, capitala fostului Imperiu Vlaho-Bulgar, Veliko Târnovo, deține unul dintre cele mai mari monumente medievale ale Europei, Fortăreața Tsaravets. Aceasta a fost numită de istorici, de-a lungul timpului „a treia Romă și al doilea Constantinopol”.

Preț: Pentru a intra în incinta acesteia trebuie să achiziționezi un bilet la prețul de 6 BGN.

Notă: Biletul se poate achziționa doar cu leve. Am întrebat noi dacă e permis și cu cardul și ni s-a spus clar: „No card, no euro, no lei!”. De fapt, e bine să faci un calcul aproximativ cam de câte leve ai nevoie, pentru că plata se face cash în majoritatea locurilor.

Cât despre priveliștea și perspectiva pe care le oferă cetatea, nu rămâne decât să vă convingeți singuri.

Un obiectiv turistic interesant din cadrul cetății este Catedrala Patriarhală Înălțarea Domnului. Impresionează atât prin construcția masivă, cât și prin pictura în stil modern din interiorul acesteia.

Să nu uit de catedrala a cărei cupole putea fi observată din orice colț al orașului, cu precădere datorită culorii contrastante.

Monumentul Asenevtsi a fost construit în anul 1985 și este situat pe malul râului Yantra. Acesta simbolizează puterea medievală a Bulgariei.

4.Cazarea

Noi ne-am cazat la Hotel Stambolov. Nu, stai, la Хотел Стамболов, căci asta a trebuit să căutăm atunci când Google Maps ne indica că am ajuns la destinație.

Îți este de foarte mare ajutor să cunoști alfabetul chirilic. Aici țin să-i mulțumesc tatălui meu, datorită căruia cunosc acest alfabet (lucrând la un momet dat prin Bulgaria, și l-a însușit, după care m-a învățat și pe mine).Nu totul este tradus în alfabetul latin și ai nevoie uneori să știi ce cumperi, să știi pe lângă ce clădire ai trecut, etc.

Pe Booking camerele și priveliștea arătau foarte bine, dar mai surprinși am fost când realitatea s-a dovedit a fi și mai bună. Priveliștea din balcon e încântătoare, iar camera, în sine, arată ca la carte. Am avut o cameră spațioasă și confortabilă la un preț foarte bun.

Ca și localizare, este foarte aproape de centru, astfel că ne puteam întoarce foarte repede să ne luăm o bluză mai groasă seara, spre exemplu.

Preț: Noi am prins o ofertă rezonabilă, astfel am plătit 27BGN/persoană/noapte (65 RON). Sunt multe oferte atractive.

Sfat: Dacă ajungeți în Veliko Târbnovo, optați pentru o cazare cu priveliște panoramică, nimic mai puțin. Nu e costisitor și merită din plin!

5. Mâncarea

Nu știu cât se poate numi mâncare tradițională ceea ce am comandat noi. Preparatele se aseamănă mult cu cele românești, exceptând puiul pe care, l-am găsit cam crud în diferite forme. Din câteva preparate nu a lipsit nici sosul de portocale, a cărui fană nu mă pot declara.

Am mâncat în locații diferite de fiecare dată și fiecare locație a venit cu povestea ei.

1. Aici am luat prima masă. E amuzant că nu am realizat că încă nu am scos leve pentru a plăti, dar spre norocul nostru era acceptată și plata cu cardul. Aici am făcut cunoștință și cu puiul cu portocale.

2. Priveliștea de la restaurantul Ego e exact ce trebuie. Portocalele lovesc din nou.

3. Arhitect’s Pub are specific rock și am ținut neapărat (eu, cu precădere) să mâncăm aici. Am făcut o alegere bună. Au mai fost români care au avut aceleași preferințe.

Marea încantare a fost să-l cunoaștem pe Garfield, care s-a dovedit a avea nevoie doar de vreo 2, 3 mângâieri și un pui (de somn).

4. Priveliștea asta nu se compară cu nimic și mâncarea la fel. Se află langă restaurantul Ego și se numește Etno.

5. Să nu uit de Burger & sweets, alt loc care merită bifat, atât ca mâncare, cât și ca design interior.

Dacă v-ați dorit întotdeauna să încercați un burger ce conține carbon activ, aici e locul. Am luat noi la pachet și nu ne-a părut rău.

Preț: În general, prețurile nu diferă foarte mult față de cele din România. O masă pentru 2 persoane nu a depășit 30BGN, iar dacă optezi pentru burgeri sau pizza, poți ieși chiar mai ieftin.

6. Despre localnici

Ești primit peste tot cu brațele deschise și cu un meniu în engleză, evident, odată ce intri spunând „Hello!”.

Partea interesantă, însă, se desfășoară în trafic. Pietonii bulgari efectiv nu pun piciorul pe trecere până când nu se asigură, timp de câteva secunde, că roata mașinii tale e oprită. Ni s-a întâmplat asta foarte des. La un moment dat i-am făcut semn unui nene să treacă, a dat din cap că nu, după care, odată ce ne-am îndepărtat și-a făcut curaj și a trecut.

Fiind și noi puși în postura de pietoni, am înțeles cât de cât cum stau lucrurile. Șoferii bulgari nu prea îți acordă prioritate, așa că ești cam pe cont propriu și trebuie să aștepți momentul potrivit pentru a traversa.

7. Parcuri

Am dat de unul și bun. Acesta începe în apropierea monumentului Asenevtsi și se întinde pe o suprafață considerabilă. Ai de urcat câteva trepte, dar odată ce ajungi în vârf, ai parte de o nouă perspectivă panoramică a orașului.

8. Pisici & șopârle

Bineînțeles că Garfield are mulți prieteni, pretutindeni în oraș, iar aceștia au la rândul lor prieteni șopârle în prezența cărora nu au cum să se plictisească.

9. Perspective nocturne

Vineri seară nu am remarcat prea multă activitate, în schimb sâmbătă, terasele și pub-urile și-au făcut simțite prezența. Am preferat să admirăm cetatea și monumentele în lumina cerului senin.

Epilog

În România mai este cunoscut și sub denumirea de „Sighișoara bulgarilor”, însă eu nu aș amesteca lucrurile. Veliko Târnovo este un oraș impresionant, ce a reușit să-și păstreze caracterul medieval, motiv pentru care este vizitat de un număr enorm de turiști.

Credeam că am făcut o mare descoperire în primele minute ale poposirii mele în oraș, dar în scurt timp am realizat că românilor nu le este deloc străin. Se poate auzi limba română destul de des.

Veliko Târnovo mi-a lăsat o impresie foarte plăcută. Este un oraș curat, bogat în peisaje, istorie și cultură. Cu siguranță mi-aș dori să-l revizitez cândva.

Tocmai pentru că m-a surprins plăcut în atâtea moduri, îl recomand fără rețineri. E adevărat, contează mult și perioada în care decizi să-l vizitezi. Octombrie a fost o decizie înțeleaptă.

Mulțumiri fotografului I.B.! 😘

Pe mâine! 🙂

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Foarte frumos orasul ❤❤

  Apreciat de 1 persoană

  1. aeriana spune:

   Într-adevăr! Este locul perfect pentru un weekend liniștit! 🙂

   Apreciază

   1. Da am fost de 2 ori. Si parca tot as mai merge e asa altceva. Chiar daca e mic . Este un sentiment altfel acolo ❤

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s