Călător în ţara mea (prima parte)

Să vă povestesc cum mi-am petrecut primul weekend din vacanţa de vară! 🙂

Îmi propusesem deja ca vara asta să mă plimb mai mult prin ţară, să descopăr locuri şi oamei noi, cu alte cuvinte, să gust o mică parte din ceea ce vreau să dezvolt în viitor.

Şi uite aşa, mai pierzând vreme pe Facebook, mai făcând una alta (numai învăţând nu), dau de evenimenul ăsta: „Călător în ţara mea”. Descrierea mă anuţă că e un eveniment ce vizează studenţii din Politehnică şi că este desfăşurat la iniţiativa Bisericii Sf Grigorie Palama, sponsorizat, bineînţeles de Universitatea Politehnica Bucureşti.

Se pare că se desfăşoară în primul weekend de după sesiune, aşa că nu stau să mă gâdesc şi completez formularul de înscriere. Mi se alătură şi Ioana, când află că începerea stagiului ei de practică s-a decalat cu o zi. Şi iată-ne, sâmbătă dimineaţa, la ora 07:00 AM, cu băgăjelul făcut pe grabă, în faţa Bisericii Sf 5 (cum mai este denumită de studenţi, nu e greu de ghicit de ce).

Facem cunoştiinţă cu viitorii tovarăşi de drum şi în 30 de minute pornim spre Valea Prahovei, unde avem ca primă destinaţie Mănăstirea Ghighiu. Am uitat să menţionez un lucru destul de important: excursiile copilărie mele nu au constat în adevărate pelerinaje, doar mergeam cu întreaga şcoală la diferite biserici şi mănăstiri, unde stăteam maximum 30 de minute şi nu reţineam nimic, în cel mai bun caz doar numele mănăstirii, ca să am ce povesti acasă. Aşa se desfăşurau lucrurile atunci. La final de clasa A VI-A (parcă), am fost şi într-o tabără de o săptămână la Mănăstirea Tismana, dar am fost cazaţi într-o locaţie înveciată, foarte faină, iar tabăra în sine a avut ca rol, din ce am înţeles eu, stimulrea activităţiilor creative, cum e pictura pe sticlă.

Am precizat aceste aspecte deoarece voiam să se înțeleagă, încă de la început, cât de surprinsă am fost să văd că în excursia despre care urmează să vă vorbesc, ziua debutează cu rugăciunea de dimineață. M-am conformat, curioasă fiind ce va urma. Nu știu cum se face că nu eram înscrisă în grupul de pe Facebook în care era postat programul, așa că totul chiar este o surpriză.

7 mănăstiri în 2 zile!

În drum spre prima destinație avem timp să ne cunoaștem. Asta înseamnă că pe rând, fiecare se îndreptă către scaunul din față și ia cuvântul la microfon. Nu mică îmi este mirarea să văd că avem cu toţii povești atât de diferite. Predomină voluntariatul! Ne referim aici la o gamă largă de voluntariat: de la simple organizaţii studenţeşti ce implemetează acţiuni cu iz universitar, la asociaţii caritabile. Fetele care fac volutariat la oncologie reuşesc să extragă de la noi, ascultătorii, emoţii destul de puternice.

Pe rând, fiecare spune ce îl pasionează. Ne dăm seama că suntem mulţi şi pe domenii diversificate, nu numai studeţi ai Politehnicii (Automatică, Chimie, Electronică, Aerospaţială, Transporturi), ci mai avem printre noi numeroşi studenţi la Medicină, o reprezentantă de la Arte, ba chiar şi de la Georgrafie şi Drept. Oameni frumoşi, cu alte cuvinte!

Să nu uit: avem ca şi îndrumători pe Pr. Bisericii Grigorie Palama, împreună cu soţia şi fiul acestuia, care menţin atmosfera destinsă prin glume şi un dialog permanent cu noi.

P.S. Aspectele după care voi descrie fiecare locaţie sunt strict turistice, ci nu religioase!

1.Mănăstirea Ghighiu

Cum spuneam, Mănăstirea Ghighiu este prima destinaţie la care poposim. Se află în satul cu acelaşi nume, iar Nicolae Iorga zice aşa: „lângă Ploieşti, de unde te va duce o bună şosea, Schitul Ghighiu, căruia i se zice si mănăstire, şi cu drept cuvânt. Frumoasa biserică e înconjurată de paşnice clădiri gospodăreşti, cu coperământul de şindrilă subţire, bine aşezată. În fund, unde curge limpede un „izvor al tămăduirii”, se înşiră pomi roditori şi via se mlădie pe haragi.” (Nicolae Iorga)

Această prezentare necesită JavaScript.

Aveţi aici site-ul Mănăstirii, în cazul în care vreţi să ştiţi mai multe.

2.Mănăstirea Sinaia

Uşor de ghicit unde se situează, Mănăstirea Sinaia e încadrată de nişte nori pe care nu-i poţi exclude dintr-o poză. E singura pe care am mai vizitat-o şi înainte de această excursie şi are ca plus orăşelul în care este amplasată, Sinaia satisfăcâd nevoia turistului de linişte, natură, discreţie, istorie şi spirit de aventură.

Această prezentare necesită JavaScript.

N-aveţi timp să vizitaţi mănăstirea? Nicio problemă! Vă puteţi bucura de un tur virtual aici.

3.Mănăstirea Caraiman

Este localizată la poalele masivului Caraiman. Autocarul parchează în faţa Hotelului Sinaia, iar potecuţa prin pădure urmează să ne dezvăluie un cadru neaşteptat. Mănăstirea se impune prin arhitectura grandioasă şi bineînţeles, locaţia în care se află. Puţini îşi reţin exclamaţiile, pentru că e greu să rămâi tăcut în faţa tabloului în care mănăstirea, arătând impecabil, este susţinută de Caraimanul care fiebe în ceaţa albă şi densă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Aici găsiţi mai multe informaţii despre mănăstire.

4.Mănăstirea Cheia

Poartă numele după localitatea în care se află. E cea mai modestă dintre cele vizitate cu această ocazie, aspect potrivit pentru o mănăstire. Precum s-a întâmplat şi în cazurile anterioare, un călugăr (de această dată, unul destul de glumeţ) ne-a făcut turul împrejurimilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Site-ul aferent aici.

5.Mănăstirea Suzana

Dacă se întreabă cineva care este preferata mea din tot ce-am văzut în ziua 1 a excursiei, nu ezit să răspund că aceasta este. De ce? Întruneşte cam tot ce mă aştept eu de la o mănăstire: locaţie relativ izolată, dar totuşi accesibilă, suprafaţă restânsă şi impecabil îngrijită, linişte, floră bogată (un tei încărcat cu flori străjuieşte biserica centrală, iar trandafiri de diverse culori o împrejuiesc), cromatică inedită (chiliile vopsite în diferite nuanţe de verde nu au cum să nu te hipnotezeze, cel puţin eu sunt o mare fană a combinaţiilor cromatice de acest gen). Din nou, aburii omniprezenţi dau o notă de atemporalitate locului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Site-ul Mănăstirii Suzana este acesta.
6.Mănăstirea Valea Plopului

Vă spuneam pe la începutul articolului, că personal, nu cunoşteam programul excursiei, dar pe parcurs am aflat că vom înnopta în Valea Plopului. Ne întâmpină Păritele Tănase. Am sentimetul că-l ştiu de undeva, dar renunţ la a mă mai gândi de unde şi mă concentrez pe ce văd şi ce aud. Autocarul opreşte la răscrucea a doua drumuri de ţară, după care Părintele ne face turul Bisericii. Subliniază faptul că a optat pentru o pictură cu tentă contemporană, petru a face conştienţi cât mai mulţi oameni de pericolele şi aşa zisele ispite ale zilelor noastre. Vedem sfinţi ce nu de mult s-au stins din viaţă (precum Sf. Nicolae Velimirovici, Sf Ioan din Crostand), vedem scene care simbolizeză aviditate sau ciclul vieţii umane.

Această prezentare necesită JavaScript.

Preotul Tănase spune că se confruntă cu multe întrebări, nelămuriri, incertitudini care-i frământă pe cei tineri, în special. Aşa că apelează la un stil nonconformist de pictură, pe care eu l-am perceput ca pe un material didactic de care se foloseşte pentru a concretiza cele spuse. Ca şi explicaţie a faptului că putem remarca şi filozofi, poeţi, matematicieni greci (ca şi Sofocle, Aristotel sau Platon) pe pereţii bisericii, ni se spune că aceştia au conştientizat existenţa lui Dumnezeu, fapt pentru care merită să ocupe acel loc.

Observ că pune mare accent pe avorturi, mă refer la eradicarea acestora. Astfel aflu de cifrele de ordinul milioanelor care reprezintă numărul de avorturi din ultimii ani, poate puţin exagerate aş fi zis la început. Ulterior, un simplu search pe Google mă face să realizez că da, situaţia e dramatică. Ocupăm locuri fruntaşe la acest capitol, ca şi ţară. Şi cum ponderea asta pe care o găsesc într-un articol din 2016, de 480 de avorturi la 1000 de naşteri sună aşa cum sună, vă las pe voi să trageţi concluziile. Părintele Tănase a încurajat de-a lungul timpului reunţarea la procedura de avort, asumându-şi creşterea copiilor ulterior născuţi.

După toate astea, ne îmbarcăm în autocar, iar la 2 km ne aşteaptă locul unde luăm cina. În mintea mea, am presupus că vom mânca în cadrul bisericii, mănăstirii sau ceva de genul. Supriză: cinăm în Valea Screzii. Ce e aici? E ce a reuşit Părintele Tănase să construiască cu greu de-a lungul timpului: Asociaţia Pro Vita. Astfel Părintele „a înfiat” un număr incredibil de copii, ai căror părinţi, în mare parte, nu aveau o situţie financiară optimă pentru a-i creşte. Nu ni se spune asta acolo, asta aflu duminică seara când mă întorc în Bucureşti. La un moment dat, Părintele avea în grijă 328 de copii.

Cum nu m-aş fi aşteptat, cei mici care se perindă prin curte, sunt foarte veseli şi jucăuşi. Mare parte din ei, îşi înfig dinţişorii micuţi în câte o piersică ce pare uriaşă în mâna lor. Copii frumoşi, rumeni în obraji şi cu zâmbetul pe buze – asta văd – exact cum trebuie să arate un copil normal.

Noi, turiştii, înfometaţi după o zi plină, sutem trataţi excelent. Mâncarea e fără cusur şi în cantităţi enorme, astfel că nu greşesc dacă zic că ne ridicăm de la masă cu „pântecele ghiftuit”, după care ne retragem din nou în Valea Plopului, unde urmează să înnoptăm. Se stabileşte încă de la început că fetele dorm în Valea Plopului, iar băieţii în Valea Screzii, dar nu înainte de a avea o seară de boardgames, cântat şi poveşti.

Se creează o atmosferă destinsă. Chitara e elemetul cheie şi uşor uşor curg zeci de melodii de foc de tabără. Părintele Tănase ne mai povesteşte „peripeţii” prin care a trecut şi nici nu realizăm cum trece timpul. Ne urăm „Noapte bună!”, cu promisiunea de a ne revedea a doua zi dimineaţa la slujbă.

Ce a urmat a doua zi merită un alt articol, aşa că voi reveni cu unul în cel mai scurt timp.

Pe mâine! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s