Documentează-te înainte!

Dacă nu mi s-ar fi întâmplat și mie să folosesc cuvinte ca „ignorant„, fără să aibă vreo legătură cu contextul în care le-am aruncat, poate acest articol nu ar mai fi existat.

Cât de în siguranță mă simt atunci când tastez la laptop, iar cuvintele scrise greșit îmi sunt subliniate ostentativ cu culoarea roșu! Asta pentru că nu le putem ști niciodată pe toate. Sau putem?

Aveam în plan un alt articol, dar mă lovesc frecvent de acest aspect și am zis că nu ar fi rău să vorbesc mai pe larg despre sintaxă, semantică, gramatică.

Obișnuit sau mai puțin obișnuit, în peste 90% din articolele mele (procent fictiv), utilizez Google-ul ca și „asistent”. Ca să o zic pe cea dreaptă, dex-ul mi-e cel mai bun prieten. Vin imediat cu lămuriri.

Sunt mai multe cazuri pe care le întâmpin atunci mă apuc să scriu un articol:

  1. Mi se întâmplă de multe ori să-mi vină în minte un cuvânt pe care habar nu am de unde îl știu, dar am impresia că se potrivește perfect în context. Și care e primul lucru pe care îl fac în această situație? Dau iama în dicționar și verific ce însemnă. Și mai mereu, da, se potrivește. Nu voi folosi vreodată cuvinte doar de dragul de a suna bine, cu riscul de a mă face de cacao în primul rând față de mine, mai apoi față de voi (Niciodată să nu spui niciodată! Dacă remarcați vreodată ceva greșit aș fi sincer bucuroasă să fiu corectată, chiar apreciez).
  2.  Adesea sunt în deficit de sinonime. Da, se întâmplă. Ori îmi „stă pe limbă” un cuvânt cu sens asemănător celui pe care l-am mai folosit de vreo două ori în paragrafele anterioare, ori pur și simplu nu știu un sinonim contextual potrivit. În ambele situații apelez la dicționarul de sinonime și problema e ca și rezolvată.
  3. Mai există și cazul ăla grav, specific semianalfabeților (glumesc?) în care ai crezut toată viața că un cuvânt se scrie sau se pronunță într-un anumit fel, când, de fapt, realitatea se dovedește a fi alta. Ridic cu rușine mâna în acest caz: mereu am crezut că „infarct” se pronunță și se scrie „infart”. Mda, mai bine de un deceniu trăit în minciună. Am răsuflat ușurată când am aflat că și alți oameni mi-au împărtășit „suferința”.

Toate astea au ca și motiv principal, faptul că nu citim suficient, nu ne documentăm cât „ar trebui” (limita bunului simț). E ok să greșim, e dovedit că nimeni nu e perfect. Ideal ar fi să reușim să ne conștientizăm greșelile, de orice fel ar fi ele și desigur, să încercăm să le corectăm (ca să avem timp să dăm de alte greșeli la care să lucrăm și uite așa să tindem permanent la perfecțiune 😉 puțin cam prea filozoafă, închei aici).

Din fericire, mai există și alți critici în afară de mine care mă corectează de fiecare dată când „mănânc” vreo literă, spre exemplu, pentru că este aproape inevitabil. Spun „aproape” deoarce puțină atenție suplimentară din partea mea nu ar strica. Oricum, de fiecare dată citesc și recitesc un articol înainte să-l public, dar obișnuiesc să fac asta seara, când am ochii destul de obosiți, așa că greșeli minore se mai infiltrează din când în când.

Așa că sfatul meu (pentru că adorăm să dăm sfaturi, deși nu le prea punem în practică) este să nu vă fie rușine sau lene să vă documentați atunci când aveți dubii legate de scrierea/pronunția/sensul unui cuvânt sau pe larg, când vine vorba de verificarea oricărei informații incerte. Dacă nici nemărginitele posibilități de documentare pe care le oferă secolul XXI nu sunt suficiente, atunci ce să mai zic?

E adevărat, Dostoievski spunea că „Dacă tot ce există pe pământ ar fi rațional, nu s-ar mai întâmpla nimic”. Dar hai să nu încurajăm asta prea mult. Sunt destui care o fac.

Reactualizare: am reușit să o comit și de data asta, noroc cu „editorii” :))

Pe mâine! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s