Ține de preferințe #day4

A rămas să vă povestesc ultima zi petrecută în Istanbul, care cred că a fost cea mai „neaoșă”.

La ora 13:08, în timp ce căutăm un loc drăguț și liniștit unde să servim prânzul, ne pomenim „asaltați” de un sunet omniprezent, la un volum destul de ridicat. Sună a incantație și nu ne ia mult timp să ne prindem că este chemarea lor la rugăciune. Am omis detaliul acesta, pentru că în zilele precedente nu am avut parte de acest „spectacol sonor”. Venea din toate direcțiile și la un moment dat se intercalau frecvențe diferite, ceea ce înseamnă că mai toate moscheele își sincronizau programul.

Toate ca toate, în goana noastră spre mâncare am depășit sfera în cauză și am ajuns în Sururi Parki, un parc care arată cam așa:

Da, flora diferă puțin. Că tot veni vorba, la capitolul parcuri, tind să le prefer pe ale noastre. Încă nu am văzut vreunul demn de comparație cu Herăstrău sau Carol, dar să nu fim „heitări” și să considerăm că la cât de mare e suprafața Istanbulului, sigur au ei ceva frumos pus de-o parte.

Și pentru că e ultima zi, am zis să ne respectăm înțelegerea, și anume aceea de a „testa” paste (eu) și burgeri (amicul) din fiecare oraș. Și așa am făcut!

(cu ciuperci)
(paste napolitane)

Primesc note satisfăcătoare, cu mențiunea că într-o oră mi-era foame din nou.

Cum să mergi în Turcia și să nu încerci narghileaua? Îmi pare rău, pentru mine nu a fost o încântare, clar nu e în sfera preferințelor. Două fumuri au fost mai mult decât suficiente, dar a primit și recomandări bune.

(narghilea)

Trecem în revistă și această statuie eroică:

20180501_152458494748670.jpg
Memorialul Sultanului Mehmet

Printre altele, traversăm pe lângă cimitirul aferent unei moschee. Nu sunt necrofilă, dar îmi place să remarc deosebirile arhitecturale între pietrele funerare. Sunt puțin diferite de ale noastre, nu?

Urmează piesa de rezistență: Marele Bazar. Marele Bazar, pe lângă faptul că e mare ca și dimensiune, are și un public numeros, cum bine arată toate clipurile de pe YouTube care te îndeamnă să nu-l ratezi.

La intrare ești scanat, să nu deții obiecte contondente, pentru că e un loc aglomerat și nu am vrea să se întâmple evenimente nedorite.

E inutil să spun că „Grand Bazaar” reprezintă una dintre atracțiile principale, iar vânzătorii sunt foarte obișnuiți cu turiștii. Așa că, să nu fi surprins când auzi că unul dintre ei schimbă radical limba într-o engleză friendly, doar, doar o să treci și pe la el. Ca sfat, nu vă uitați în ochii lor, pot fi foarte convingatori. :))

Grand Bazaar

Nu cred că mai are rost să zic ce găsiți aici: de la varietățile de dulciuri, îmbrăcăminte, suveniruri, până la bijuterii și alte minuni. Încercăm să nu pierdem foarte mult timp aici pentru că e un  mediu sufocant, la propriu, temperatura ridicată jucând un rol important. Când am ieșit, am apreciat oxigenul mai mult decât o făceam înainte.

O parte mai puțin frecventată a bazarului era reprezentată de un fel de librărie în aer liber. Dar am descoperit și clienții fideli:

20180501_1641391645576291.jpg
(Găsește-le pe toate 3!)

E foarte drăguță această zonă din apropierea Bazarului, din puncte de vedere cromatic.

20180501_1801571435706185.jpg

Pentru că pare un loc liniștit, decidem să mâncăm aici. Se dovedește a fi o hotărâre înțeleptă. Îmi place cum arată lipia asta a lor, despre care ai putea spune că e o pâinică proaspăt scoasă din cuptor. De fapt, în interiorul ei nu se află nimic, are aspectul unui minibalon cu aer cald – unul gustos.

20180501_1829171919309717.jpg
(pui)
20180501_182930624379189.jpg
(ceva cu ceapă)

Cum altfel puteam încheia ultima seară, decât prin a vizita Moscheea inegalabilului Suleyman, autohton numită – Süleymaniye Camii? Amplasată (probabil) strategic, la o altitudine considerabilă, priveliștea din incinta acesteia cuprinde o mare parte din oraș și marea în sine.

20180501_2006571855664456.jpg
Süleymaniye Camii
20180511_194852114885502.jpg
(priveliște vastă)

A fost singura moschee pe care am vizitat-o și în interior. Aminteam în ziua 2 că am vizitat Hagia Sofia, în schimb, după cum spuneam, aceea este declarată muzeu și nu impune rigori. În schimb, Moscheea lui Suleyman prevede îmbrăcăminte adecvată, asta însemnând o ținută decentă. Persoanele de sex feminin trebuie să își acopere capul și să poarte o fustă peste genunchi. În cazul în care vii nepregătită, cum eram și eu, la intrare poți găsi eșarfele caracteristice (vezi imaginea de mai jos). Încă un detaliu important: trebuie să te descalți la intrare. Îți iei încălțămintea în mână și în interior te așteaptă un răftuleț pe care să o așezi.

20180501_2000481010521540.jpg
Interiorul moscheei
20180501_2003121219107600.jpg
(Încercarea mea de integrare vestimentară)

Așa a luat sfârșit ultima zi de explorare a Istanbulului. În următoarea zi am fost conduși la aeroport, după cum ni se promisese prin Tourist pass. Șoferul a fost mai mult decât punctual, totul decurgând ca la carte.

E greu să trag o concluzie despre Istanbul, pentru că singurul oraș comparabil, unde pot sesiza discrepanțele, este Bucureștiul. Nu e o surpriză că am întâlnit oameni foarte ospitalieri, dar și „bișnițari” fără scrupule. Am văzut un oraș altfel, cu altă cultură, altă religie, altă politică, iar simpatia pentru acesta ține de preferințe. Mi s-a părut interesant să fiu turist aici, să mă bucur de o doză de cultură diferită, dar la o adică, nu mi-aș dori să locuiesc în Istanbul. E o problemă care se pune pur teoretic, dar arată gradul meu de atașament față de locuri.

Aștept să văd mai mult(e), ca să pot scrie mai mult. Fie vorba între noi, atunci când am ajuns în București am simțit că ne aflăm într-un oraș o idee mai civilizat, mai curat – cu siguranță și mai puțin populat. E o părere destul de subiectivă, dar de asta sunt aici.

received_16050882062355141533377762.jpeg
Bulevardul Atatürk

Pe mâine! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s