Ghicitoare: Ce e nelalocul lui și poți vedea din tren?

Am ocazia din ce în ce mai des să călătoresc cu trenul, lucru de care nu prea am profitat până acum, deși, ca student, beneficiez de gratuitate.

Cum aminteam și în articolele precedente, poate fi foarte plăcut să mergi cu trenul, poți citi, poți asculta muzică, poți conversa sau poți să te oprești doar la a admira peisajul.

Și aici voiam să ajung: să admiri peisajul. E foarte trist să vezi maldăre de gunoaie care compromit total un tablou rural. Și nu e vorba doar de aspect. E vorba de igienă. Aruncatul deșeurilor random e o problemă veche. Singura scuză pertinentă pe care o găsesc oamenilor care fac asta este faptul că nu au un loc special amenajat unde să le poată depozita.

Vorbesc, în mare parte, de mediul rural. Provenind din acest mediu, știu foarte bine cum stau lucrurile. Înainte locuitorii duceau gunoiul lângă o sursă de apă curgătoare, în ideea că „le ia apa, nu rămân aici”, dar unde le ducea apa era mai puțin relevant.

Apoi au început să apară panourile alea cu amenzi contravenționale și în sfârșit a fost angajată o firmă de salubrizare, care săptămânal să colecteze deșeurile stocate în tomberoanele achiziționate de fiecare familie. A mers și așa, problema fiind rezolvată parțial. Nu e greu de crezut că mai există și oameni care consideră măsura asta o risipă de bani, neaderând la idee.

Să zicem că s-a mai diminuat problema. Ce e într-adevăr anormal este faptul că în 2018, în România, țară membră a Uniunii Europene, care se vrea a îndeplini standarde decente, încă are nenumărate localități în care „conducerea” nu a luat măsuri de bun simț, cum e cea cu colectarea gunoiului, de care aminteam.

N-am idee cine trebuie să se sesizeze, poate autoritățile, poate localnicii, poate ar trebui luate măsuri de informare a oamenilor cu privire la pericolul la care ne expunem cu toții dacă se continua așa.

Cert e că ceva trebuie făcut. Se organizează frecvent evenimente de strângere a deșeurilor, care sunt de apreciat și inițiativa, în sine, valorează mult, dar trebuie lucrat la sursă.

Impactul e mai mare atunci când vezi cu ochii tăi, decât vizualizarea unei fotografii.

Pe mâine! :/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s