Câmpulung Muscel

Îmi vizitez bunicii care locuiesc la aproximativ 20 de km de Câmpulung-Muscel, în comuna Mihăești. Din mai multe încercări am reușit să găsesc un loc în tren, chiar dacă asta a însemnat să mai amân călătoria cu o zi. A nu se înțelege greșit, nu e vorba de un loc la propriu, aș fi mers și în picioare, dar cererea a fost prea mare, așa că trenurile au împânzit Muntenia la încărcătură maximă.

Pe drum am avut parte de liniște și am putut citi în pace. M-am bucurat de o zi însorită. Ultima zi de martie a decis să-și facă simțită prezența.

Când vii cu trenul în Câmpulung ai două opțiuni:

  • Să cobori la prima stație, cea de la intrare, de unde, teoretic, ai acces mai rapid la un „maxi-taxi” spre o localitate învecinată, aflată pe direcția spre Pitești
  • Să cobori la a doua stație, care e și capăt de linie, lângă Parcul Krețulescu, având posibilitatea ca în 15 minute de mers pe jos, să traversezi orașul și să-l admiri în tihnă

Am ales, desigur, varianta a doua și bine am făcut. Orășelul e mai plin de viață decât m-aș fi așteptat. Probabil, ca peste tot, oamenii s-au bucurat de cele 20° C+.

Despre Câmpulung

  • Este cel mai vechi oraș medieval, dar și prima reședință domnească (capitală) a statului Țara Românească
  • La Câmpulung a funcționat una dintre cele mai vechi școli din Țara Românească, înființată în 1552 de doamna Chiajna, soția domnitorului Mircea Ciobanu
  • Peste 100 de locuri din oraș sunt clasificate ca monumente istorice
  • Dacă vă e dor de bacalaureat, mai exact de poeziile moderniste ale lui Ion Barbu, aflați că el tot în Câmpulung s-a născut, la fel ca și Petre Țuțea (filozof, eseist, economist), Theodor Aman (pictor și academician român) sau Tudor Mușatescu (poet, dramaturg și umorist)

Am mers pe Strada Negru Vodă, de la Gară, până la Liceul Dinicu Golescu, de unde urma să folosesc un alt mijloc de transport pentru a ajunge în Mihăești. Vegetația nu e prea sugestivă in perioada asta, dar arhitectura a compensat peisajul.

Las fotografiile să vorbească în continuare.

(Primăria)

(Biblioteca)
(Casă declarată monument istoric)
(Aceeași casă din altă perspectivă)
(Bulevardul Pardon)
(Grădina Publică Merci)
(Turnul cu ceas, Bisrica Sf. Iacob)
(Centrul Vechi)
(Fosta Piață)
(Fosta Piață)
(Liceul Dinicu Golescu)

De reținut că am făcut aceste fotografii fără să mă abat de la strada principală. Câmpulungul are mult mai multe de oferit.

Puteți găsi mai multe atracții turistice și informații istorice pe campulung-muscel.ro

Tot aici s-a filmat și „Octav”, cu Marcel Iureș în rolul principal, care a avut premiera toamna trecută. L-am văzut și eu la cinema, ca tot omu’ și m-a lăsat cu nostalgia nejustificată a unor vremuri pe care nu le-am trăit. Las aici trailer-ul.

Pe mâine! 🙂

P.S. În realizarea acestui articol l-am avut ca ajutor de nădejde pe tataia, care a localizat fiecare imagine pe care am atașat-o și mi-a făcut un scurt istoric al orașului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s