Ora de vară

Se întâmplă în fiecare ultimă duminică din martie – schimbarea orei. Noi spunem că „dăm ceasul înainte cu o oră”. Duminica dimineața cam toată lumea se plânge pe tema asta sau dacă nu ai întâlnit unul nemulțumit, înseamnă că e încă în pat, mai doarme o oră.

20180324_2241341644587566.jpg
(Într-un magazin pe la Unirii)

Bunica mea nu lăsa anul nou să vină, fără să-și achiziționeze clasicul calendar creștin-ortodox. Primul lucru pe care-l făceam era să-l analizez amănunțit. Ce îmi atrăgea atenția în mod deosebit era specificația de sub numele fiecărei luni:

  • ianuarie: ziua 10 ore, noaptea 14 ore
  • februarie: ziua 11 ore, noaptea 13 ore
  • martie: ziua 12 ore, noaptea 12 ore (…)

Așa am aflat de schimbarea orei, care în România s-a adoptat pentru prima dată în 1939, urmând a fi suspendată în 1943. A reintrat în vigoare în ’79 și s-a păstrat până astăzi.

harta
Albastru-ora de vară e folosită; Portocaliu – ora de vară a fost folosită; Roşu-ora de vară nu a fost niciodată folosită

Cel care a venit pentru prima oară cu ideea trecerii la ora de vară a fost inventatorul Benjamin Franklin (sec. al XVIII-lea), care a propus că ar fi mai eficient ca oamenii să se trezească mai devreme cu o oră pentru a beneficia de lumina naturală. Astfel avea loc o economie la nivelul lămpilor cu ulei.

Prima țară care a implementat schimbarea orei a fost Germania (23 aprilie 1916), în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Motivul pentru care s-a luat aceasta decizie a fost reducerea intervalului de timp în care se utiliza lumina artificială, cu scopul de a economisi energia utilizată ulterior pentru războiul propriu-zis.

Aparent, anul acesta avem o primăvară plină, lăsând la o parte evenimentul de a schimba ora, care se petrece anual. Alternanța frig-cald, soare-ploaie-zăpadă are și ea o influență deosebită asupra organismului (mai multe aici).

Dar să fim optimiști, întotdeauna e loc și de mai rău! :))

20180325_113903438005195.jpg
(IAR 93 Vultur, INCAS)

Pe mâine! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s