Casa Buhnici

Sunt 9 CASE PASIVE PREMIUM în lume, dintre care una se află în România: casa lui George Buhnici

Acum două zile a avut loc o premieră în România și o performanță la nivel mondial. George Buhnici, pe care probabil îl cunoașteți ca moderator la „I like IT” sau de pe vlogul lui de pe YouTube, a reușit certificarea propriei case la München, aceasta fiind declarată a 9-a casă pasivă premium din lume.

screenshot_20180311-174451130144556.jpg
(Fotografie publicată de Lorena Buhnici, soția lui, pe Instagram)

 

Să definim puțin conceptul de casă pasivă

Casele pasive sunt caracterizate printr-un confort termic ridicat, o calitate superioară a aerului interior, iar eficiența lor energetică este superioară. Ele se împart în trei categorii: standard, plus și premium.

20150311_passivehouseclasses_press_release_phi67475617.jpg
(passipedia.com)

Temperaturile vor fi confortabile și constante în întreaga clădire, fără curenți de aer nefavorabili, reducându-se riscul de apariție a condensului sau a igrasiei. Sistemul inovativ de ventilație cu recuperator de căldură introduce permanent în clădire aer proaspăt, la o temperatură de confort. Aerul ce conține mirosuri neplăcute, precum cel de la baie sau bucătărie, este evacuat din clădire, cedând căldură, într-un procent mare, aerului proaspăt care intră în clădire.

concept-casa-pasiva211894160.jpg
(premiumfenster.ro)

Consumul de energie pentru încălzirea unei case pasive este mai redus cu peste 75% față de consumul similar al unei case convenționale.

„Casa Buhnici” se încadrează în categoria premium. În același timp, casa este făcută din lemn, conținând chiar și grinde care datează de mai bine de 200 de ani. Asta îi oferă un aspect fascinant: îmbinarea perfectă între elementele vechi și tehnologia de ultimă oră.

În exterior, Casa Buhnici arată cam așa:

Inserez aici și live-ul de la Conferința de Case Pasive din München, în care entuziasmul echipei nu e greu observat, ba e chiar contagios. 😀

După multă, multă muncă, oamenii au făcut istorie. Cum spunea și George: „Și am reușit! Avem o premieră: suntem la cel mai înalt nivel de eficiență din lume! Suntem a 9-a casă din lume și nu există un standard mai avansat de atât.” 

Interesant e faptul că a ales să facă publice toate aceste detalii tehnice, plus costurile, pe blogul lui personal (buhnici.ro), ceea ce reprezintă o sursă destul de valoroasă, zic eu, pentru cei care au intenția de a-i urma exemplul. Găsiți pe blogul lui informații despre: recuperatoare de căldură, panouri fotovoltaice, încălzirea prin pardoseală, răcirea prin panouri radiante, întrerupătoare inteligente și multe alte curiozități tehnologice. Toate astea fac din blogul lui George o adevărată enciclopedie.

Trăgând linie, în acest laborios proiect au fost investite 223 de zile și 177000€, fără teren, („dar încă numărăm facturile”, afirmă el).

Mărturisesc că o urmăresc mai mult pe soția lui, Lorena Buhnici, pe canalul ei de YouTube(aici) și pe Instagram (lorena.buhnici). Nu cred că am ratat vreun videoclip. Intervievează oameni din diverse domenii și m-a inspirat atunci când mă gândeam ce întrebări ar fi oportune pentru un eventual interviu. Dar nu-l scap din vedere nici pe George. De la ea am aflat marea veste și am zis că ar fi drăguț să v-o împărtășesc și vouă.

Cu alte cuvinte, avem parte de prima casă inteligentă din România, care reunește un complex de tehnologii pe care îl mai întâlnim doar la alte 8 case din lume.

Pe mâine! 🙂

 

(Surse: passipedia.orgpressone.ro)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s